Over ons

   Toiny Tune: lead vocals, gitaar, percussie

Na vele jaren als leadzangeres en percussionist in allerlei bands gezongen en gespeeld te hebben focuste ik mij steeds meer op mijn werk als Koordirigent en Zang- en Percussie Workshopdocent.
Zowel in mijn koren als in mijn workshops staat muziek uit diverse werelddelen centraal. Tijdens mijn reizen maakte ik kennis met de talen en muziek van diverse landen.
Overal bleek muziek de verschillen te overbruggen en mensen met elkaar in verbinding te brengen. Met een selectie van prachtige nummers uit vele landen hoop ik bij te dragen aan een ruime blik op de wereld, een planeet voor iedereen. Bij Todo & Co vond ik een perfekte balans tussen passie en plezier en kan ik behalve zingen ook veel van de percussie-instrumenten die ik bespeelde inzetten. Wij putten uit een vat vol wereldse ritmes en muzikale parels en laten graag anderen meegenieten van deze culturele rijkdom.

  Dominique Romeny: sopraansax, gitaar, mandoline, vocals

Blazen, pingelen, strijken, zingen, ik geniet van alle verschillende klanken. Maar na saxofoon, klarinet, gitaar, bas, en mandoline heb ik mezelf ingehouden om nog meer instrumenten te gaan spelen. Gelukkig doen de anderen dat en kan ik me bij Todo&Co uitleven op verschillende instrumenten in allerlei verschillende wereldmuziekstijlen. Muziek is zo uniek omdat het ons direct in hart en ziel kan raken. Hoe mooi is het om dat te zien gebeuren bij de luisteraar maar ook om het zelf te ervaren, spelend met ons 4-tal. Dat ons straatoptreden in Chateauroux uitmondt in een kokende jamsessie met toevallig voorbijkomende muzikanten en we daarna gezamenlijk op een terras eindigen: zo bijzonder! In mijn werk en vrije tijd zoek ik deze hartenverbinding op: of het nou met jongeren is die muzikant willen worden, met het daklozenkoor of met het samen zingen van een lied op het buurtfeest.

   Martine Woudt: bas, viool, vocals

Muziek hoort bij me, het is van jongs af aan een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Als hobby dan – mijn brood verdien ik met het vertalen van Franse romans in het Nederlands. Maar taal is ook muziek: denk maar aan de klanken en de accenten, het ritme en de zinslengte…
Spelen met Todo & Co is een feest, omdat we met elkaar de taal van de muziek spreken. Soms schieten de tranen me in de ogen omdat het zo mooi is wat we doen, bij andere nummers kan ik de grijns niet van m’n gezicht krijgen omdat het zo vrolijk klinkt of kan ik niet stil blijven staan omdat het zo swingt.
Tot mijn plezier ben ik bij Todo & Co weer een paar instrumenten gaan bespelen waar ik eerder afscheid van had genomen. Ik begon bij de groep als bassiste, maar inmiddels heb ik mijn viool en mijn trompet ook weer nieuw leven in gestreken en geblazen.
Mijn drie medemuzikantes zijn elk op hun eigen wijze heel getalenteerd, en daarom vind ik het heerlijk om met hen samen te spelen. Mijn streven met Todo & Co is om ons gezamenlijke enthousiasme voor ‘onze’ muziek, uit vele landen en in vele talen, op ons publiek over te brengen.

  Fredrike de Winter: accordeon, percussie, vocals

Foto’s op deze pagina © Mary Schermer

Na mijn opleiding klassiek slagwerk aan het Utrechts Conservatorium heb ik vanaf 1990 25 jaar lang mijn kostje “bij elkaar geslagen” in de hedendaags klassieke muziek, kamermuziek, en muziektheatervoorstellingen. Slagwerk spelen doe ik nog steeds, maar sinds ik accordeon speel en bodypercussie workshops geef is mijn muziekleven rijker en gevarieerder geworden.
Ik vind het superleuk om met mijn accordeon bij Todo & Co voor het eerst van mijn leven in een bandje te zitten na alle meer klassieke settingen waarin ik lang actief was. Dat ik al mijn muzikale liefdes, percussie, zingen en accordeon, kan inzetten in de band maakt me echt blij, evenals het samenspelen met mijn leuke bandgenotes. Heerlijk om met elkaar plezier te maken in de swingende nummers, of ineens te verstillen bij een gevoelig nummer. Omdat ieder van ons meerdere instrumenten speelt, kunnen we veel verschillende sferen en klankkleuren oproepen en dat vind ik pure rijkdom! Ik heb altijd al gehouden van wereldmuziek. Zo prachtig hoe de eigenheid van verschillende culturen hoorbaar en voelbaar wordt in muziek. Muziek heeft de mogelijkheid om de schoonheid van elke cultuur tot klinken te brengen. Daar kunnen we als luisteraar van genieten en er ontstaat verbinding, heel belangrijk in de wereld van nu!